1. Material

Material som stöd vid bedömningar för likvärdig tillsyn

Yrkesmässiga hygieniska behandlingar är ett område som expanderar och antalet olika verktyg som används i behandlingarna är många. För en miljö- och hälsoskyddsinspektör är det inte alltid lätt att bedöma vilka verksamheter som omfattas av anmälningsplikt och vilka krav som bör ställas på verksamheten. Den 1 juli 2021 utökades anmälningsplikten enligt 38 § punkt 1 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Ändringen innebär att anmälningsplikten för hygieniska verksamheter omfattar alla typer av yrkesmässiga verksamheter som erbjuder behandlingar där det föreligger risk för blodsmitta eller annan smitta vid användning av stickande eller skärande verktyg.

På Naturvårdsverkets hemsida presenteras den nationella strategin för tillsyn enligt miljöbalken. Ett av fokusmålen för hälsoskyddstillsyn är Likvärdig tillsyn av yrkesmässig hygienisk verksamhet. Enligt strategin ska Socialstyrelsen arbeta fram ett uppdaterat vägledningsmaterial för att bättre kunna möta dagens behov av tillsynsvägledning. Detta görs genom att det befintliga vägledningsmaterialet (handbok och allmänt råd) uppdateras. Vägledningen är ännu inte utgiven.

Mot bakgrund av den nya anmälningsplikten och den nationella strategin för tillsyn har projektgruppen tagit fram ett material inom projektet som kan vara till hjälp vid tillsyn av hygieniska verksamheter och en del i att nå fokusmålet Likvärdig tillsyn av yrkesmässig hygienisk verksamhet.

Som en del av handläggarstödet har projektgruppen gjort en sammanställning av exempel på olika typer av anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga hygieniska behandlingar. Sammanställningen är dock inte fullständigt och Excelfilen kan fyllas på efterhand då nya behandlingar tillkommer på marknaden.

Handläggarstöd

MSS_Anmälningspliktig verksamhet_juni2023

Sammanställning av exempel på olika typer av anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga behandlingar

Behandlingstyper_juni2023

Senast uppdaterad: